Quantcast
Channel: Från jäst till gäst
Viewing all 65 articles
Browse latest View live

Baguetter med lök

$
0
0
Baguetter med lök!? Kan det vara nåt? Ja, så tänkte i alla fall jag, men eftersom vi hade så mycket lök här hemma, så provade jag ändå. Och oj så goda baguetterna blev! Perfekta till en god soppa eller en sallad.


Receptet räcker till 4 baguetter
Deg 1:
5 g jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl

Deg 2:
15 g jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1
1 msk salt
1 msk strösocker
9-10 dl vetemjöl
3 stora gula lökar
2 msk smör
Flingsalt

Deg 1:
Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät. Täck bunken med plast och låt jäsa i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Deg 2:
Skala och finhacka två av de tre lökarna och stek den mjuk i smöret. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt deg 1, salt, socker, surdeg, smörstekt lök och vetemjöl. Arbeta degen i maskin på låg hastighet i ungefär 15 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme. Stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Dela degen i fyra lika stora delar och tryck försiktigt ut varje del till en rektangel. Vik in långsidan, rulla ihop och spetsa till ändarna. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på plåt. Låt jäsa under bakduk i ungefär 1 timme. Skala och skiva den kvarvarande löken i mycket tunna skivor. Pensla baguetterna med vatten och strö över lökringar och flingsalt. Grädda i mitten av en 240 grader varm ugn. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader när baguetterna har fått lite färg. Total gräddningstid blir ungefär 30 minuter. Låt baguetterna svalna på galler utan bakduk.

(Receptet kommer från Leila Lindholm).


Tortano med chevré

$
0
0
För ett tag sen skrev jag ett inlägg om tortano. Här kommer ytterligare ett, men den här gången är tortanon fylld med:

125 g mozzarellaost
100 g chevré
15 st soltorkade tomater
200 g stark salami

Receptet på tortanobrödet hittar du här.

Tortano med en massa ost, salami och soltorkade tomater.

Bitter Sweet Chocolate Cheesecake

$
0
0
Vi hade gäster förra helgen och då bjöd vi på den här godingen från Leila Lindholm. Det fanns ingen rom här hemma, men man tager ju vad man haver, så då fick det bli cognac som smaksättare.

Till en cheesecake behövs:
200 g digestivekex
200 g Maryland cookies
2 msk kakao
125 g smör
500 g philadelphiaost
1 dl socker
1 färsk vaniljstång
3 ägg
200 g mörk choklad, 70%
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl rom (jag hade cognac)
Lite valnötter

Krossa digestivekex och Maryland cookies fint, antingen förhand eller i en mixer. Smält smöret och blanda det med kexkrosset, tillsätt kakaon. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av en 175 grader varm ugn i 7-8 minuter. Låt den svalna. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader. Vispa philadelphiaost, socker och fröna från en urskrapad vaniljstång krämigt i en skål. Rör ner äggen, ett i taget. Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad. Rör ner den smälta chokladen, grädden och rom i smeten. Häll smeten över kexbottnen och strö över lite valnötter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.


Chokladcheesecake


Cupcakes med nutellatopping

$
0
0
De här små smarriga sötsakerna har smak av citron och nutella.


Receptet på cupcakesen hittar du här och sen tog jag bara nutella och bredde på och till sist strödde jag över lite strössel. Enkelt? Ja! Gott? Oh, ja!

Saffranssnittar

$
0
0
Ikväll bakade jag det första adventsbaket: Saffranssnittar. Ett recept som jag hittade på www.alltommat.se. Enligt receptet skulle det blir 60 kakor, men jag lyckades få ihop 30. Jag förstår faktiskt inte hur det skulle kunna bli 60 kakor av den degen.

Även om det inte blev så många, så är kakorna fantastiskt goda! Och väldigt lätta att baka.

Till 30 kakor behövs:
125 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 ½ dl mjöl (Jag tog nästan 3 dl.)
½ g (1 påse) stött saffran
1 msk vaniljsocker

Blanda samman alla ingredienser till en deg. Dela degen i tre lika stora delar, forma till rullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda längderna i mitten av en 175 grader varm ugn i 12-14 minuter. När kaklängderna är till hälften avsvalnade ska de skäras i snitt. Låt dem sedan svalna helt innan de läggs i en burk.

Saffranssnittar

Knäckiga kryddkakor

$
0
0
Pepparkakor i all ära, men det är även gott med andra kakor till advent. Det här receptet på småkakor hittade jag på ICA:s hemsida. Smaken av ingefära och kardemumma gör dem perfekta till adventsfikat. Att de är snabba att svänga ihop ger kakorna ett extra plus i kanten.

Till 40 st kakor behövs:
2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap
100 g smör

Blanda alla ingredienser i en matberedare och blanda snabbt ihop till en deg. Dela degen i tre delar och rulla ut varje del till en längd. Lägg längerna på en plåt och grädda i mitten av en 200 grader varm ugn i cirka 10 minuter. Låt längderna svalna en stund innan de skärs i sneda bitar.

Knäckiga kryddkakor

Tomtefudge

$
0
0
Så här i juletider så passar det ju bra med ett recept på tomtefudge på bloggen. Fudgen består av skumtomtar, vit choklad och socker. Ja, det är sött så det förslår. Kanske lite väl sött, men absolut godare än köpefudge. De är dessutom väldigt enkla och snabba att göra.

Till 20 st fudgebitar behövs:
10 stycken skumtomtar
150 g vit choklad
50 g smör
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde

Dela skumtomtarna i mindre bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält. Låt koka ytterligare 10 minuter på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladhacket. Rör tills smeten blir blank. Häll smeten i en 20 x 25 cm stor bakpappersform. Låt stelna innan fudgen skärs i bitar.

(Receptet kommer från Arla.)

Tomtefudge

Ischoklad

$
0
0
Ischoklad är ett riktigt klassiskt julgodis. Vanligast är nog att äta dem naturella, men jag brukar smaksätta med några droppar pepparmintsarom. Det går givetvis att smaksätta efter eget tycke och smak till exempel med non stop-godis, rostade pinjenötter, kardemumma eller apelsincest. Eller varför inte konjak eller rom för ett mer vuxet julgodis?

Till 40-50 stycken ischoklad behövs:
200 g mörk eller ljus choklad
75 g kokosfett
Eventuell smaksättning

Ställ ischokladformar tätt på en bricka. Hacka chokladen och smält den tillsammans med kokosfettet över ett vattenbad. Häll upp smeten i formarna med hjälp av en liten kanna. Låt stå kallt tills de har stelnat.

(Receptet kommer från boken "Julgodis" av Johanna Westman.)

Ischoklad med smak av mint.

Tryffel med smak av konjak

$
0
0
Ikväll provade jag mina nya tyllar för första gången. Fy sjuttsingen vad bra de var! Varför har jag inte använt dem innan? Det är ju riktigt roligt att spritsa när man har bra utrustning.

Det jag spritsade ut var tryfflar med smak av konjak. Receptet hittar du här.

Konjakstryfflar

Wienernougat

$
0
0
Wienernougat är en ljuvlig sötsak som fullkomligt smälter i munnen. Visst, det går ju att köpa wienernougat i affären, men de här är så lätta att göra att det inte finns nån ursäkt att slänga ihop en sats själv. Och visst är det lite speciellt att göra sitt egna julgodis till jul?

Till 60 stycken behövs:
100 g flagad mandel
250 g nougat
125 g mörk choklad

Klä en 20 x 20 cm stor form med bakplåtspapper. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna och låt den svalna. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med nougaten över ett vattenbad. När massan är flytande rörs mandeln ner. Rör om försikigt så att mandeln inte går sönder. Häll smeten i formen. Låt stelna några timmar, gärna över natten. Skär nougaten i små bitar.

(Receptet kommer från Johanna Westmans bok "Julgodis".)

Ljuvlig wienernougat

Glutenfri tårtbotten

$
0
0
Här kommer ett recept på en helt glutenfri tårtbotten. Trots att den inte innehåller vetemjöl så blir den hög, luftig och lätt. Dessutom smakar den precis som en "vanlig" tårtbotten gör!

Tänk på att många ströbröd innehåller gluten, så smöra bara formen. Alternativt klä den med bakplåtspapper.

Till en form på 24 cm i diameter behövs:
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 dl maizena

Vispa äggen och socket riktigt vitt och pösigt. Blanda samman bakpulvret, potatismjölet och maizenamjölet och vänd ner i äggvispet. Häll smeten i en smörad anslagsform och grädda på nedersta falsen i en 175 grader varm ugn i cirka 30 minuter. Tårtbottnen blir lätt bränd så ibland behöver den täckas med ett bakplåtspapper efter halva baktiden. Låt tårtbottnen svalna en stund i formen innan den stjälps upp på ett sockrat bakplåtspapper.

Receptet hittade jag på www.kokaihop.se

Kalljästa frallor

$
0
0
Nybakta frallor till frukost gör att frukosten känns riktigt lyxig, men vem orkar ta sig till ett bageri så här i vintertid? Inte jag i alla fall. Vilken tur att det hur lätt som helst går att få rykande färska hembakta frallor till frukosten. Det enda du behöver göra är att svänga ihop en deg kvällen innan och låta frallorna jäsa i kylskåpet över natten.

Till 12 frallor behövs:
50 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk neutral olja
1 tsk salt
cirka 8 dl vetemjöl

Lös upp jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt olja och salt. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta degen smidig. Dela degen i 12 delar som rullas ut till runda frallebullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper och täck med en bakduk. Ställ in i kylskåpet och låt jäsa över natten. Ställ fram bullarna i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bullarna med vatten och grädda i mitten av en 225 grader varm ugn i cirka 12 minuter.

Nybakta frukostfrallor

Saffransskorpor

$
0
0
Det här receptet är Leila Lindholms, men jag har valt att lyxa till det genom att ha lite mörk choklad i smeten. Lite choklad kan ju aldrig bli fel, eller hur?

Till 35 stycken skorpor behövs:
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 ½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl sötmandel
50 g hackad mörk choklad

Smält smöret tillsammans med saffran. Häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda resterande ingredienser och blanda tillsammans med saffransröran. Dela degen i tre delar som rullas ut till längder. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda längderna i mitten av en 175 grader varm ugn i ungefär 25 minuter. Ta ut längderna och sänk värmen till 125 grader. Skär längderna i bitar och lägg tillbaka kakorna på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i ungefär 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna torka på eftervärmen tills ugnen kallnat eller över natten.

Saffransskorpor

Pandatårta och gristårta

$
0
0

I veckan fick jag äran att göra två tårtor till en nyexad tjej: En pandatårta och en gristårta.

Båda tårtorna består av den här glutenfria tårtbotten, ett lager pim-pimfluff och ett lager ahlgrensbilarfluff.

Pandatårtan är dekorerad med citrusfrosting som jag spritsade ut med en stjärntyll. Ögonen är gjorda av sugarpaste.


Gristårtan är dekorerad med frosting med smak av vanilj och ögonen, trynet och öronen är gjorda av hemmagjord sugarpaste.



Chokladkaffesemlor

$
0
0
Choklad och kaffe är gott var för sig och tillsammans blir de två en svårslagen kombination. Tänk dig då den kombinationen i form av en semla!



Till 12 stycken semlor behövs:
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6-6 ½ dl vetemjöl
3/4 dl strösocker

ägg till pensling

Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe

Chokladgrädde:
3 ½ dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker

kakao eller florsocker till pudring

Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen fingervarm. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda ner vaniljsocker, salt, kakao och lite i taget av mjölet. Tillsätt sockret och arbeta ihop till en ganska kladdig deg. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 delar. Rulla bitarna till runda bollar som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk på varm plats i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av en 200 grader ugn i 10-12 minuter. Låt de färdiggräddade bullarna svalna.

Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen fint. Skär eller klipp ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock smet. Fyll blandningen i de urgröpta bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa ut lite på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao eller florsocker.

(Receptet kommer från boken "Semlor" av Mia Öhrn.)


Vilken ska jag välja?



Sommarsemlor med hallon och blåbär

$
0
0
Så här mitt i vintern är det lätt att längta till sommaren. De här semlorna har en smak av sommaren med hallon i fyllningen och blåbär i grädden. Att det dessutom är mald sötmandel i bullen gör dem extra goda. Ta en tugga och njut av sommaren i semmelform!

Till 12 stycken semlor behövs:
1 dl sötmandel
25 g jäst
75 g smör
2 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
6 ½ -7 dl vetemjöl
ägg till pensling

Fyllning:
1 ½ dl hallonsylt
200 g mandelmassa

Blåbärsgrädde:
3 dl vispgrädde
2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
eventuellt lite strösocker till bären

florsocker till pudring

Skålla, skala och mal mandeln. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Lös upp jästen i degspadet. Rör ner socker, vaniljsocker, salt och det mesta av mjölet i degspadet. Arbeta degen ordentligt, cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Knåda till sist ner den malda mandeln och låt degen jäsa under bakduk i minst 40 minuter. Dela degen i 12 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter på varm plats. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av en 200 grader varm ugn i 10-12 minuter. Låt bullarna svalna.

Skär eller klipp ett litet lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet. Blanda inkråmet med hallonsylt och grovt riven mandelmassa. Fördela blandningen i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, söta eventuellt blåbären med lite socker och blanda dem med grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle och sätt tillbaka locket och pudra med florsocker.

(Receptet kommer från boken "Semlor" av Mia Öhrn.)


Semlor med hallon och blåbär.

Hastbullar

$
0
0
Hastbullar är lite mittemellan bulle och muffins. Istället för jäst är det bakpulver i degen, vilket gör att degen inte behöver jäsa, som vanliga vetebullar behöver göra.

Receptet kommer från min gamla hemkunskapsbok och är busenkelt.


Till 12 små bullar behövs:
cirka 3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
50 g smör
1 dl kall mjölk
½ tsk kardemumma

Fyllning:
1 msk smör
1 msk strösocker
1 tsk kanel

Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Finfördela smöret i mjölet, så det blir en grynig massa. Tillsätt sockret och mjölken och blanda samman till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för lös. Dela degen i 12 bitar som formas till runda bollar. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Gör en fördjupning i varje bulle och fördela fyllningen i fördjupningen. Nyp ihop degen över fyllningen. Grädda i mitten av en 250 grader varm ugn i cirka 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler.

Pinnbröd

$
0
0
Undrar om det finns någon mat som är mer associerad med friluftsliv än pinnbröd? Både degiga, sotiga och brända på samma gång. Det låter kanske inte så gott, men visst är det något särskilt med pinnbröd?

2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en degbunke. Tillsätt vattnet och blanda samman till en deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är kladdig. Dela degen i bitar och rulla ut bitarna till cirka ½ cm långa, tunna korvar. Linda degen runt en pinne och grilla jämnt runt om.

Tips: I en lyxigare variant av pinnbröd kan lite smör läggas till i degen och vattnet ersättas med mjölk eller filmjölk.

Semmel-muffins

$
0
0
Om du inte orkar, hinner eller vill sätta igång att jäsa en semmelbulldeg så är kardemummamuffins ett snabbt och enkelt alternativ till vanliga semmelbullar. Fyll muffinsen med mandelmassa och spritsa grädde så har du en riktigt god fusksemla.

Till 12 stycken muffins behövs:
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ tsk stött eller malen kardemumma
1 ½ dl mjölk

Fyllning:
200 g mandelmassa
cirka ½ dl mjölk
2 ½ dl vispgrädde

florsocker till pudring

Smält smöret. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner detta i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till sist ner det smälta smöret och blanda ihop till en jämn smet. Fördela blandningen i muffinsformar och grädda i mitten av en 200 grader varm ugn i 20-25 minuter. Låt muffinsen svalna helt.

Skär av ett lock på varje muffins och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och mjölken. Rör ihop till en mycket tjock smet och fyll muffinsen igen. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på muffinsens topp. Sätt tillbaka locket och pudra över lite florsocker.

Tårtbotten till regnbågstårta

$
0
0
Till regnbågstårtan provade jag att göra en ny tårtbotten med bara äggvitor. Givetvis behöver man inte färga bottnarna i regnbågens färger. De blir lika goda ofärgade.

225 g smör, rumstempererat
100 g florsocker
5 äggvitor, rumstempererade
2 tsk vaniljpulver
375 g vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
350 g mjölk, rumstempererad
Röd, orange, gul, grön, blå och lila pastafärg

Vispa smör och socker pösigt. Blanda i äggvitan, lite i taget. Rör om så allt blandas. Tillsätt flor- och vaniljsockret och rör om. Varva med att hälla i mjölk och siktat mjöl, bakpulver och salt i smeten. Blanda smeten väl. Häll upp smeten i 6 stycken skålar. Det är viktigt att det är lika mycket smet i varje skål, så använd gärna en våg. Färga de olika delarna med antingen pastafärg eller karamellfärg. (Pastafärg är bättre, eftersom den är mer koncentrerad och det inte behövs så mycket färg.) Färgen du ser på smeten är den färg som bottnarna får som färdiggräddade, förutom själva ytan.

Häll upp smeten i 6 stycken smörade och bröade formar. Engångs-aluminiumformar är det bästa att använda. Har du en varmluftsugn så kan alla bottnar gräddas samtidigt. Jag hade inte engångs-aluminiumformar, utan en styck suffléform med 17 cm i diameter, som jag använde till alla bottnarna. Gräddningen tog alltså lite tid för mig, men det var inte någon skillnad i smak eller konsistens på de bottnar som gräddades först eller sist.

Grädda bottnarna i mitten av en 175 grader varm ugn. Mina bottnar som gräddades i en form som var 17 cm i diameter behövde gräddas i ungefär 20 minuter. Har formen större diameter tar gräddningen kortare tid. Har formen mindre diameter tar gräddningen längre tid. Känn med en sticka för att vara på den säkra sidan. Stickan ska kännas torr, då är bottnen klar.

Receptet kommer från bloggen Sockerrus.

Viewing all 65 articles
Browse latest View live